26.3.2015

Kerrostumia


Tänään on peitetty sekä kaivettu esiin vanhaa. Ylemmässä kuvassa näkyy makuuhuoneeseen tuloillaan olevaa uutta pintaa, peittoon on juuri menossa ison vaatekomeron alkuperäinen ovi, joka jo jossakin aiemmassakin kuvassa esiintyi. Seinälle ja komeroiden pinnalle tulee valkoiseksi maalattua helmipaneelia, kuvassa vasta ensimmäinen kevyt kerros Uulan intoa. Vieläköhän joku joskus kaivaa komeron esiin ja toteaa, että kappas, täällä olikin ovi? 

On jotenkin hauskaa, kun talossa näkyy ajan kerrostumia. Ensin on ollut vanhaa lankkua ja jossain vaiheessa se on ehdottomasti haluttu peittää linoleumeilla ja muovimatoilla. Nyt taas tahdomme aivan ehdottomasti kaivaa vanhat lankut esiin! Toki ihan ulkonäkösyistä, mutta myös siksi, että kauttaaltaan muovilla peitetty lattia ei mahda liiemmin hengittää. 

Tämän päivän toinen projekti olikin kaivaa lattia kerrostumia. Eilen illalla koin jonkinlaisen ahaa-elämyksen, kun kävelin useamman kerran olohuoneen lattian tietyn kohdan ylitse. Muovimatto oli siitä kuprullaan ja lattia narisi. Tulipahan mieleeni vain, että minkähänlainen vedenpaisumus siellä mahtaakaan olla, kun viemärihän menee juuri siitä kohdasta! Tänään äkkiä muovimattoa ja tervapaperia irti. Muovin ja paperin alla oli levyä, joka oli vaalean vihertävää valkoisella höystettynä ja hetkeksi tuli jo mieleen, että loppuiko purkuhommat siihen - asbestiin nimittäin. Mutta sitten todettiinkin levy maalatuksi (?!) kovalevyksi. Miksi lie maalattu. Tai miksi ja miksi, kai se on johonkin aikaan ollut villityksenä, mutta aika erikoinen lattiamateriaali. Ja valkoinenhan oli vain sitten sitä liimaa.

Levyjen irroittamisen jälkeen selvisi, että narina johtui lankkujen palapeliasetelmasta. Joskus viemäriä asennettaessa oli lankut katkaistu ja nostettu irti. Lienee siis ihan ymmärrettävää, että saumainen ja uudestaan palapelinä rakennettu lattia hieman narisee. Muovimatto taas kupruili vain sellaisista kohdista, joista liima oli irronnut (tai ei ehkä ollut koskaan tarttunutkaan). Yhdessä lankussa oli päädyssä sormenpään kokoisia porattuja reikiä, varmaan helpottamaan lankkujen irroitusta. Niistä näkyi, että ainakin kyseinen lankku oli siisti alapuoleltakin. Palapeli täytyy kuitenkin mielenrauhan varmistamiseksi vielä avata ennen kylppärin käyttöönottoa.

Olohuoneen lankku oli nyt sitten tällaista vihertävää.  Muissa huoneissa on tähänasti löytynyt vain perinteistä punertavaa. Tämäkin on tainnut olla punertava alunperin, mutta jossakin vaiheessa tämä ''salin'' lattia on sitten maalattu uudestaan. Ei voi kuin kiittää onnea, että muovimattojen alla on ollut kovalevyt, eikä muovimattoa ole suoraan liimattu lankkuihin!

20.3.2015

Vanhan paneelikaton maalaus

Ja pieni kurkistus tämän hetkiseen makuuhuoneen tilanteeseen:


Tee-se-itse -remontoijan katonpesuväline




Makuuhuoneen vanhan paneelikaton ''kunnostus'' aloitettiin pesemällä se maalipesulla. Täytyy sanoa, että jos katon pesuun on olemassa joku todella kätevä laite tai väline, niin käyttäkää hyvät ihmiset sellaista. Ei meinaan ole mitään luksusta tuo hyvän matkaa yli kolmemetriä korkean katon pesu pelkällä teleskooppivarrella, jos katossa on vuosikymmenten liat ja noet. 

Mutta siitäkin selvittiin talkooavustuksella. Pesun jälkeen maali käytiin läpi hiekkapaperilla ja rapsuteltiin teräsharjalla. Tämänjälkeen vielä pestiin hiontapöly pois. Sitten eikun maalaamaan! Tummille kohdille, joista maali irtoili, emme tehneet mitään sen kummempaa.

Itse maalaaminen oli verrattain mukavaa puuhaa. Niin laadukas leveä pensseli kuin lyhytnukkainen telakin pelasivat mainiosti kunnon jatkovarren kanssa. Ensin aijoimme käyttää pitkänukkaista telaa, mutta nukasta jää sen verran ikävä jälki, että hinkkasimme mielummin lyhyellä nukalla. Katto on nyt maalattu kahteen kertaan ja luulen, että maalataan vielä kerran. Maalina käytimme Uulan iNTO-sisustusmaalia, sävyttämätön valkoinen. Voin tässä vaiheessa sanoa vain hyvää maalista: sekoittui mukavasti, levittyi helposti eikä haissut millekkään. Jopa maalittomat läiskäkohdat peittyivät yllättävän hienosti. Noin puhtaan valkoinen on välillä vähän arvelluttanut, kun se pomppasi vanhaa maalia vasten niin voimakkaasti silmille (kuten viimeisestä kuvasta voi nähdä), mutta eiköhän siitä ihan kiva tule.

Katon jälkeen pitäisi sutia vielä kattolistat. Emme uskaltaneet lähteä irroittamaan vanhoja koristeellisia listoja, olisi saattanut käydä listoille hassusti.

18.3.2015

Kylpyhuone rakentuu




Ensin meillä oli tässä kopperossa sauna sekä kylpyhuone ja ovi suoraan keittiöstä. Näin jälkikäteen kun tilaa katsoo, ei äkkiseltään voi uskoa, että siihen on mahtunut saunakin. Sitten meillä oli kasa purkujätettä ja edelleen ovi hassussa paikassa. 

Nyt meillä on pieni huone, joka alkaa muistuttaa jo kylpyhuonetta. Hommat aloitettiin tosiaan poistamalla muoviseinät ja -lattiat, repimällä vanhat kylpyhuoneenkalusteet pois ja purkamalla tilasta sauna ja saunan erottava väliseinä. Lattiaa avattiin rossipohjan erottavaan laudoitukseen asti, jotta päästiin katsomaan pohjaan ja tarkastamaan ja korjaamaan vesieristämättömän kylpyhuoneen aiheuttamat tuhot. Uskomatonta kyllä, muovipinnatkin on osattu joskus asentaa huolella, sillä vesi ei ollut aiheuttanut kummoisiakaan vaurioita.

Sitten lattia koolattiin, asennettiin viemärit, villoitettiin ja levytettiin. Ja koska hommaa ei vielä ollut tarpeeksi, levytys irroitettiin yhdestä kohdasta ja pöntön viemäriä hieman siirrettiin, kun se oli väärässä kohdassa. Mutta parempi nyt tehdä huolella, valmiissa olisi sitten ärsyttänyt. Toisessa kuvassa on nähtävissä siirretty viemäri.

Myös vanha oviaukko sai kyytiä. Muut kuvat on otettu uudelta oviaukolta ja viimeisen rivin vasemman puoleisessa kuvassa näkyy umpeen laitettu vanha oviaukko (josta tosin vielä puuttuu levytys). 

Nyt seiniä on alettu koolata ja niistä on poistettu vanha villa. Jokaiseen villoitettavaan paikkaan tulee nyt ekovillaa, jota näkyykin jo vanhan oviaukon paikkauksessa. Kylpyhuoneeseen on myös asennettu rasioita ja suojaputkia sähköjä varten. Nyt seinät koolaillaan loppuun ja sen jälkeen saakin alkaa valu yms. työt kohti eheää kylppäriä!

14.3.2015

Vettä


Moni vanhaa taloa remontoinut varmasti tietää, että tällaiset on hienoja etappeja. Mahtava tunne oli laskea ensimmäistä kertaa vettä uusista putkista. Talossahan oli kyllä putket, mutta vettä ei ilmeisesti ollut viime vuosina tullut laisinkaan, sillä löysin vanhan asukkaan kirjoittaman tekstin, jossa hän oli merkinnyt saaneensa juomavettä kanisterissa ja kantaneensa veden sisävessaan ulkoa, sadevesiastioista! No, meillä ei vielä varsinaisesti ole sisävessaakaan, mutta tästä se lähtee!

9.3.2015

Löytöjä, osa 1



Otsikko piti kirjata maininnalla ''osa 1'', koska en usko yllättävien ratkaisujen jäävän tähän. Eikä nämä olleet ensimmäisetkään, mutta harvat taltioidut. Moniakaan remontti-/rakennusratkaisuja ei enää edes pane merkille, kun on jo tottunut että mistä vain voi löytyä mitä vain.

Tässä pari hyvää esimerkkiä omintakeisista ratkaisuista. Ylemmässä kuvassa näkyy keittiön yksilasinen pikkuikkuna, jonka olemassaolosta en edes ollut tietoinen, ennenkuin minulle mainittiin, että tuossa kohtaa on ikkuna. Kun keittiön hutera komero purettiin pois, ajatuksena tehdä vankempi komero tilalle, kaapin takaa todella paljastui pieni ikkuna. Ikkunaa vasten olleet villat olivat mustuneet ikävästi, joten arvelin myös ikkunan ympäryksen olevan laho. Toisin kävi, nimittäin hirret olivat täysin siloiset. 

Toisen kuvan komero on makuuhuoneen vaatekaappi/-huone. Vasemmassa päädyssä on ovi, mutta tapettien alta löytyi myös toinen. Jossakin vaiheessa on ollut ilmeisen tärkeää saada ovi päätyyn, kun vanha ovi oli tapetoitu piiloon. Komeron yläreunaa kiertävät ilmeisen vanhat listat, joten olen pohtinut, että kuinkahan tyypillinen tällainen komero on kauan aikaa sitten ollut. Olin kuvitellut, että esimerkiksi vaatteita säilytettiin vain irrallisissa vaatekomeroissa. 

Muita löytöjä on ollut myös mm. pönttöuunin saumakohta lattiassa ja lautaseinä keskellä hirsitaloa, jonka esiin kaivuun myötä hoksasimme, että työhuoneemme ja makuuhuoneemme ovat olleet aiemmin yhtenäistä salia. Harmillista vain on, että huoneen kahtiajaon yhteydessä on ilmeisesti myös takka/takat jouduttu purkamaan.

7.3.2015

Makuuhuoneen tapetit ja muita mietteitä








Tapettien pois purkaminen on mielenkiintoista. Tosin tuntitolkulla huopanauloja pois nyhtäessä tapettikerrosten hohto aina hetkeksi meinaa kadota. Joka tapauksessa on kiehtovaa nähdä, millaisella värimaailmalla milloinkin on sisustettu. Tapettien kuoseista voi hieman arvailla, miltä aikakaudelta mikäkin kuvio on. Tapetteja on keskimäärin löytynyt n. kolme kerrosta per seinä, mikä on loppupeleissä aika vähän. Entisiä pahveja tapetteineen on varmaan jossain vaiheessa revitty pois uuden tieltä. Tosin kun talolla on ollut vain muutama omistaja koko historiansa ajan, ei mieltymyksetkään välttämättä ole niin radikaalisti muuttuneet.

Kolmessa keskimmäisessä kuvassa on taltioituna makuuhuoneen kuvioita. Täytyy myöntää, ettei noiden pois repiminen nyt niin kamalasti harmita, kun ei mikään omaa silmää miellytä. Tapetit kuitenkin saisivat joka tapaukessa kyytiä, jotta nähdään seinien kuntoa. Makuuhuoneen seinät olivat todella siistissä kunnossa, hirret olivat ikkunoiden altakin säilyneet hyvinä.

Kun nyt naulat tuli puheeksi, niin ylimmäisessä kuvassa näkyy yhden päivän projektia. Makuuhuoneen lankuista nypin nauloja irti tovin jos toisenkin. Ja edelleen siellä on varmasti muutamia, jotka on jäänyt huomaamatta. Pitänee varmaan hiihdellä sukat jalassa lattia kerran läpi, luulisi naulat löytyvän. Tosin metallinpaljastintakin on tullut kaipailtua, mm. sorkkaraudan hukkuessa tapettisilpun sekaan. Kiinni lankuissa ovat vielä myös huonoimmat naulat, joiden kannat vääntyivät suoriksi irroittaessa. Ei riitä omat voimat (tai taito?) kiskomaan suoria tappeja irti. Selvennykseksi vielä, että lankut ovat täynnä nauloja, joilla kovalevy ja sen alla ollut sanomalehti on kiinnitetty linoleumien alle.

Alimmassa kuvassa hieman esimakua tulevasta makuuhuoneesta.

5.3.2015

Purku edistyy

Marjamäen remontti aloitettiin lähinnä raivaamalla ja purkamalla. Koska irtaimisto jäi taloon, voinee vain arvata, että työnsarkaa raivaamisessa riittää. Kyseinen suku on asunut useamman sukupolven ajan talossa ja tavaraa on kertynyt nurkkiin ja komeroihin sen mukaan. Aloitimme siis raivaamalla siirtolavallisen roskaa.
Keittiö

Ja samainen kohta keittiöstä muutama päivä myöhemmin

Keittiö ja vanha kylppärin ovi

Varsinainen purkaminen aloitettiin kylpyhuoneesta ja keittiöstä. Oleellistahan olisi, että saataisiin vesi virtaamaan ja yksi asuttava huone ennen sisään muuttoa. Alunperin oli ajatuksena, että siivotaan yksi huone asumiskelpoiseksi, eikä vielä lähdetä remontoimaan muuta kuin keittiö ja kylppäri. Mutta kun sormet syyhysi, niin pitihän se yksi huonekin purkaa. Nyt on siis makuuhuone odottelemassa uutta pintaa.


Makuuhuone
 Loppuun vielä pientä fiilistely kuvaa: niin keittiöstä, kuin makuuhuoneestakin löytyi punertava vanha lankkulattia. Jes! Keittiössä se on kylpyhuoneen seinien siirtelyjen ja putkien vetojen myötä hieman palapeli tavaraa, mutta kyllä siitä vielä hyvä tulee. Makkarissa lankut on äärettömän siistit ja kauniisti patinoituneet.