9.5.2015

Marjomäki ennen vuotta 1940


Jaetaanpa teille muillekkin vähän talomme historiaa. Koska ihmiset joilta ostimme Marjamäen jättivät meille myös irtaimiston (josta iso kiitos heille), olemme päässeet sukeltamaan talomme historiaan oikein ainutlaatuisen paljon. Talossa on huonekaluja 30-luvulta asti, talon omistajanvaihdoksia koskevat asiakirjat ja karttoja sekä valokuvia.

Ylläolevan kuvan taakse on kirjoitettu teksti, jossa lukee ''Marjomäki ennen vuotta 1940'' (nimitys jota talosta on käytetty sijainnin mukaan). Olemme tihrustaneet kuvaa koko perheen voimin useaan otteeseen ja yrittäneet miettiä, onko kuva tosiaan tästä samaisesta talosta. Pihan muoto täsmää ja talo on yleisilmeeltään juuri samanlainen. Sivulla oleva lautarakenteinen eteinen sekä monet muut piirteet täsmäävä täydellisesti. 

Talossa on kuitenkin myös merkittäviä eroavaisuuksia. Marjamäki on kuvassa olevaa taloa lyhyempi, siinä ei ole kuvan mukaista erisuuntaista katon kolmiota eikä pieniä ikkunoita yläkerrassa. Myös kuvassa näkyvä pääty on ainakin nykyään Marjamäessä hyvinkin erilainen, koska puolet tuosta päädystä on nykyyään kuistia. 

Eräs naapurimme osasi kertoa, että hänellekin jo edesmennyt talon asukas oli kertonut, että talo on ollut suurempi ja sitä on lyhennetty. Myös tuosta lyhyemmästä kohdasta esille otettu palanen vaikuttaisi siltä, että hirret ovat olleet todistamassa tulipaloa. Voisi siis periaatteessa olla mahdollista, että talon katto ja osa päädystä olisi vaurioitunut 40-luvulla tulipalossa, jonka seurauksena ulkoasu on hieman muuttunut. 

Saapa nähdä, jääkö tämä ikuiseksi mysteeriksi. On äärimmäisen mielenkiintoista yrittää selvittää historiaa, mutta välillä se alkaa jopa turhauttaa. On niin kovin harmillista, ettei ole enää juurikaan ketään, joka siitä voisi kertoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti