9.7.2015

Navetan roskakasasta lampolaksi



Tunnelmia vapaapäivien hommista. Parin viime päivän aikana on hommat luistaneet hurjan paljon eteenpäin. Yksi merkittävä edistysaskel on ollut navetan tyhjentäminen (kiitos talkooväelle!). Harmi kun ei tullut otettua ennen-kuvaa, pieni navettamme oli lattiasta kattoon asti täynnä tavaraa (lähinnä roskaa). Nyt se on tyhjä ja pääsee odottamaan syksyä ja asukkeja, kun lampaat on ilmeisesti tulleet jäädäkseen. (Toinen karitsoistamme tosin jouduttiin lopettamaan, kun eläinlääkärin vastaanotolla selvisi, että sillä oli kitalaessa reikä, ehkä oksan lävistämä.)

Pihapiirissä on tehty myös mm. niittohommia. Lupiinit alkoivat olla parhaat päivänsä nähneitä, joten ne sekä heinikot saivat kyytiä.

Kolmas merkittävä edistysaskel oli keittiön raivaaminen. Keittiömme nurkassa oli iso öljypoltin, vielä sitäkin suurempi vanha lämminvesivaraaja sekä kuvassakin näkyvä hella. Miehet ottivat urakan ja roudasivat nämä tavarat ulos. Varaajaa jouduttiin tosin ensin pilkkomaan puukkosahalla, jotta sen sai mahtumaan ovesta pihalle. Kuten kuvastakin näkyy, hommaa ei helpottanut yhtään se, että ulko-ovelta tavarat piti saada vielä rappusia alas. Nämä kevyemmät menivät roudaamalla, mutta öljypoltin sai hieman kovempaa kyytiä, kun sen alas saattamiseen ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tyrkätä se rappusiin ja laittaa silmät kiinni. Rappuset säilyi ehjinä ja poltin saatiin alas, joten loppu hyvin.

Nyt sitten saadaan kutsua muurari paikalle suunnittelemaan leivinuunia noiden rotteloiden tilalle. 


1 kommentti:

  1. Voin vain kuvitella, miten iso työ vanhan navetan ja keittiön raivaaminen on ollut. Tuota poltinta ei taida enää öljypoltinhuoltokaan saada kuntoon. Meillä oli pihalla myös vanha aitta, johon oli kerätty kaikenlaista tavaraa vuosikymmenten ajan, hirmuinen työ oli sen tyhjennyksessä.

    VastaaPoista