13.9.2015

Vanhan talon historia

Olen itse kovin kiinnostunut talomme historiasta. On mukavaa kuvitella minkälaiset ihmiset talomme lattioilla on astelleet 100-vuotta sitten ja miltä talossa on tuolloin näyttänyt.

Kuten olen täällä aiemminkin maininnut, meille jäi myös talon irtaimisto Marjamäen ostaessamme. Siitä on ollut korvaamaton hyöty talon historiaan sukeltaessa. Vanhat valokuvat, tilanjakoja yms. koskevat asiakirjat, vanhat alkuperäiset kauppakirjat sekä talossa oleva kirjallisuus ja lehtileikkeet ovat olleet korvaamattoman hyödyllisiä ja mielenkiintoisia. Meillä on ollut tuuria, kun kaikki lähteet ovat olleet käsillä näin helposti, mutta samankaltaisia lähteitä voi toki etsiä muutoinkin.

Kerron hieman mitä ja miten olen löytänyt talon historiaan liittyen, mikäli jollakin muulla sattuisi olemaan samanlainen projekti käynnissä.

  • Asiakirjat: Tilanjakoja, omistajanvaihdoksia yms. koskevat asiakirjat ovat paitsi hyödyllisiä, myös hieno muisto. Esimerkiksi vanhoja kauppakirjoja on ollut hauskaa lueskella ja vertailla tämän päivän käytäntöihin. Taloihin liittyviä asiakirjoja kannattanee etsiä (sen jälkeen kun talo on vintin hiekkoja myöten käännetty ympäri) esimerkiksi maakunta-arkistosta. Itse emme ole vielä päässeet kyseistä arkistoa hyödyntämään. 

  • Talon piirrustukset: Olen kuullut joillakin käyneen niin hyvän tuurin, että talon jostain kätköstä on löytynyt talon piirrustukset. Myös vanhoista palovakuutuksista saattaa olla tässä asiassa hyötyä (taas jotain mitä ei talostamme ole löytynyt). 
  • Kiinteistörekisteri: Itse saimme kiinteistörekisterin tietoja kaupungin rakennusvalvonnalta. Talostamme oli siellä kerrottu, että talossa on asukkaat, se olisi rakennettu vuonna 1957, siinä on n. 80 asuinneliötä ja vesikeskuslämmitys. Ei siis kovinkaan hyödyllistä tietoa meille, sillä kyseiset tiedot on kirjattu luultavasti silloin, kun talo on siirtynyt taas vakituiseen asuinkäyttöön ja sitä on remontoitu. En edes tiedä mistä tuollaiset neliöt on keksitty.
  • Arkkitehtuuri: Talon arkkitehtuuri ja yksityiskohdat kertovat paljon hyödyllistä tietoa, kun vertailee eri aikakausien tyyleihin. Meillä itsessään yksityiskohdat eivät tosin juurikaan kerro mitään, sillä talo on vuosisadan kuluessa kokenut muutoksia.
  • Valokuvat: Valokuvista on hyvä katsella kuinka talo ja sen ympäristö ovat muuttuneet. Meillä on onneksi tallessa mm. kuvia talosta ulkoa sekä pari ilmakuvaa. Sisältä on harmittavan vähän kuvia, mutta tuohon aikaan kuvien ottaminen sisätiloissa on ollut varmaankin harvinaista, eikä valokaan varmasti olisi riittänyt niillä välineillä.
Talomme ja pihapiirimme kuvan vasen puolisko
  • Kirjallisuus: Tässä se suurin juttu meidän kannaltamme. Kolusin talon irtaimiston mukana tullutta ''kotikirjastoamme'', josta löysin kotiseutu historiaa käsittelevän paksun teoksen. Kirjan lopussa oli luettelona kuvia alueen vanhoista taloista ja onneksemme sieltä löytyi myös kuva Marjamäestä tietoineen. Näissä tiedoissa myös tieto siitä, että Marjamäen huvila on rakennettu v. 1900.
  • Alueen tuntijat: Mikään ei varmasti ole yhtä hyödyllinen tietolähde, kuin paikallinen alueen tuntija. Itse emme valitettavasti ainakaan vielä ole tavanneet yhtäkään alueemme asiantuntijaa, mutta toivotaan että joku tarinankertoja vielä putkahtaa esiin. Vanhoja taloja ja seutuja koskevat tarinat ovat nimittäin aina niitä parhaita. Talomme entisiä asukkaita koskevassa lehtijutussa on esimerkiksi kerrottu talostamme, että taloa rakennutettaessa olivat menneet kyynärät ja metrit sekaisin, jolloin huvilasta oli tullut tarpeisiin nähden aivan liian suuri. Liekö vain legendaa, mutta hauska tarina kuitenkin.
  • Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä: http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti Vanhat sanomalehdet, joita on helppo erilaisilla hakusanoilla etsiä edellä mainitulta sivulta. Kävi todella hyvä tuuri, että haun avulla löysin muutamia tekstejä, jotka liittyivät taloamme asuttaneeseen ensimmäiseen perheeseen. Kirjoituksista saimme selville mm. perheen jäsenten nimiä, ammatteja, elinikiä ja elämäntyyliä.
http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/653247?term=Säämingin&term=Paulsson#?page=4

Onnea myös muiden etsintöihin, uurastus on palkitsevaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti