26.3.2015

Kerrostumia


Tänään on peitetty sekä kaivettu esiin vanhaa. Ylemmässä kuvassa näkyy makuuhuoneeseen tuloillaan olevaa uutta pintaa, peittoon on juuri menossa ison vaatekomeron alkuperäinen ovi, joka jo jossakin aiemmassakin kuvassa esiintyi. Seinälle ja komeroiden pinnalle tulee valkoiseksi maalattua helmipaneelia, kuvassa vasta ensimmäinen kevyt kerros Uulan intoa. Vieläköhän joku joskus kaivaa komeron esiin ja toteaa, että kappas, täällä olikin ovi? 

On jotenkin hauskaa, kun talossa näkyy ajan kerrostumia. Ensin on ollut vanhaa lankkua ja jossain vaiheessa se on ehdottomasti haluttu peittää linoleumeilla ja muovimatoilla. Nyt taas tahdomme aivan ehdottomasti kaivaa vanhat lankut esiin! Toki ihan ulkonäkösyistä, mutta myös siksi, että kauttaaltaan muovilla peitetty lattia ei mahda liiemmin hengittää. 

Tämän päivän toinen projekti olikin kaivaa lattia kerrostumia. Eilen illalla koin jonkinlaisen ahaa-elämyksen, kun kävelin useamman kerran olohuoneen lattian tietyn kohdan ylitse. Muovimatto oli siitä kuprullaan ja lattia narisi. Tulipahan mieleeni vain, että minkähänlainen vedenpaisumus siellä mahtaakaan olla, kun viemärihän menee juuri siitä kohdasta! Tänään äkkiä muovimattoa ja tervapaperia irti. Muovin ja paperin alla oli levyä, joka oli vaalean vihertävää valkoisella höystettynä ja hetkeksi tuli jo mieleen, että loppuiko purkuhommat siihen - asbestiin nimittäin. Mutta sitten todettiinkin levy maalatuksi (?!) kovalevyksi. Miksi lie maalattu. Tai miksi ja miksi, kai se on johonkin aikaan ollut villityksenä, mutta aika erikoinen lattiamateriaali. Ja valkoinenhan oli vain sitten sitä liimaa.

Levyjen irroittamisen jälkeen selvisi, että narina johtui lankkujen palapeliasetelmasta. Joskus viemäriä asennettaessa oli lankut katkaistu ja nostettu irti. Lienee siis ihan ymmärrettävää, että saumainen ja uudestaan palapelinä rakennettu lattia hieman narisee. Muovimatto taas kupruili vain sellaisista kohdista, joista liima oli irronnut (tai ei ehkä ollut koskaan tarttunutkaan). Yhdessä lankussa oli päädyssä sormenpään kokoisia porattuja reikiä, varmaan helpottamaan lankkujen irroitusta. Niistä näkyi, että ainakin kyseinen lankku oli siisti alapuoleltakin. Palapeli täytyy kuitenkin mielenrauhan varmistamiseksi vielä avata ennen kylppärin käyttöönottoa.

Olohuoneen lankku oli nyt sitten tällaista vihertävää.  Muissa huoneissa on tähänasti löytynyt vain perinteistä punertavaa. Tämäkin on tainnut olla punertava alunperin, mutta jossakin vaiheessa tämä ''salin'' lattia on sitten maalattu uudestaan. Ei voi kuin kiittää onnea, että muovimattojen alla on ollut kovalevyt, eikä muovimattoa ole suoraan liimattu lankkuihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti