Historia


Valmistunut vuonna 1900

Andreas, Maria, Leopold & Nikodemus Paulsson

Kirjansitojan leski rouva Maria Sofia Paulsson o.s. Pääkkönen Pirhiänniemi n:o 2, 68 v. 10 kk. (vuodelta 1909)

(vuodelta 1902)


Paulssonit ovat ilmeisesti olleet kirjansitojamestareita ja lehtijutuista käy myös ilmi, että heillä on ollut kanoja sekä ainakin yksi lehmä. Kuulopuheiden mukaan tuossa lähellä oleva pieni talo on ollut Marjamäen rengin majapaikkana. Loppupeleissä talon neiti Aino Ikoselle myi Nikodemus Paulsson (vaimonsa kanssa, joka oli jo aiemmin vaihtanut sukunimeä, muttei enää ollut ottanut Paulssonin nimeä?). Oletettavasti ''perheen pää'', Andreas Paulsson, on kuollut vain neljä vuotta Marjamäen valmistumisesta ja vaimonsa Maria viisi vuotta miehensä jälkeen.

Talo on alunperin ollut suurempi kuin tänä päivänä. Tarina kertoo, että kun taloa oli alettu rakennuttaa, oli ilmeisesti kirvesmiehillä menneet kyynärät ja metrit sekaisin, jolloin huvilasta oli tullut aivan liian suuri Paulssonin suvun huvilaksi.

nti Aino Ikonen 

20-luvun puolivälissä talo on siirtynyt paikallisen kartanosuvun neiti-ihmisen omistukseen, joka on ehkä pitänyt taloa myös vuokralla, sillä eräässä kauppakirjassa mainitaan, että talon kyseisen vuoden kasvimaa- ja heinäsatoa ei voida siirtää kaupan mukana uusille omistajille, sillä se on luvattu vuokralaisille. Toki vuokralaisilla on voitu tarkoittaa myös maata vuokranneita. Mielenkiintoinen ilmiö sinänsä, että naisihminen on yksin ostanut itselleen suuren talon.

Lappalaiset

30-luvun puolivälissä talo on siirtynyt suvulle, joilta ostimme sen. Pariskunta kahden lapsen kanssa on ostanut Marjamäen huvilan kesäpaikakseen ja nelkytluvulle siirryttäessä alkanut kunnostaa hieman heitteillä ollutta taloa.

Sodan jälkeen talossa on majoitettu siirtolaisia Karjalasta.

Talon omistaja, metsäpiiripäällikkö, on kehittänyt Etu-niputuslaitteen, jonka pienoismalleja on ilmeisesti säilössä paikallisessa Lusto-museossa 

Talossa on kirjoitettu myös Säämingin historia 


n. 1960/-70n. 1950/-60
n. 1970/-80


1 kommentti:

  1. Talo on valmistunut 1901, alkuperäinen nimi Marjomäki (myöhemmin koko kylän nimi). Talo on valmistunut juuri ennen Nikodemus Paulssonin (myöhemmin Paintola) syntymää. Tila on ollut aikoinaan nimenomaan porvarisperheen Huvila, vaikka maapinta-alaakin on ollut paljon. Nikodemus Paintola myi kiinteistön, sekä erikseen ympäröiviä maa-alueita vuonna 1936, hankittuaan maatilan Joroisista.

    VastaaPoista